Smokva

Dostupno u:

Dostupno u bocama od

Liker Smokva je spravljen od plodova rajskog voća – suhe domaće smokve s kvarnerskog podneblja koje daju ovom likeru poseban okus.

Smatra se da je smokva bila jedna od prvih biljaka koje su bile kultivirane za ljudsku ishranu, jedan od sinonima za mediteransku prehranu.

U staroj Grčkoj smokva je bila jedna od glavnih namirnica u prehrani, dok su je u Rimu smatrali svetim voćem. Stari Grci su izrazito poštovali smokve, pa su tako zakonom zabranili izvoz najkvalitetnijih vrsta, a rimska legenda kaže da se vučica, koja je hranila Romula i Rema, odmarala ispod smokvinog drveta. U to vrijeme je već postojalo 29 vrsta smokve, a danas ima 600 različitih vrsta ovog voća. Za smokve (Ficus carica) se vjeruje da potječu iz Egipta, odakle su stigle na Krit, u staru Grčku, oko 9. stoljeća prije Krista.

Liker Smokva je spoj primorske tradicije u pripravljanju kvalitetne rakije i suhih, pomno odabranih  smokava. Pomnom kontrolom fermentacije i regulacijom kiselosti dobiva se ukusan liker zlatno-smeđe boje. Istinski okus likera Smokva ponosno nazivamo Primorjem u boci koji svojim okusom i mirisom daje naglasak na odvažan proizvod koji se uvijek pije dobro rashlađen. Ovaj liker može se koristiti i kao dodatak pri spremanju raznih slastica kako bi proširili pravi okus Mediterana.